Wat is een bivakzak?

Wat is een bivakzak?

Bijna iedereen weet wel wat een slaapzak is, maar minder mensen hebben van een bivakzak gehoord. Wat is een bivakzak eigenlijk en waarvoor dienst het?

Een bivakzak is in essentie een hoes die je lichaam beschermt tegen wind en vocht, en soms ook tegen kou. Veel bivakzakken zijn ontworpen om gebruikt te worden als slaapzak hoes en kunnen gebruikt worden als vervanging van een tent. Hierbij zorgt de slaapzak en een eventuele slaapmat voor isolatie en de bivakzak voor bescherming tegen wind en regen. Er bestaan veel verschillende bivakzakken die elk een eigen functie hebben. Ga je een bivakzak kopen? Dan kan dit artikel je helpen bij het kiezen van de bivakzak die het beste bij je past.

De meest voorkomende bivakzak is een waterdichte bivakzak die een mummie-model heeft. Hierdoor is deze voorzien van een capuchon die soms ook een klamboe heeft om bescherming te bieden tegen insecten. Deze bivakzakken worden normaal gesproken over een slaapzak geplaatst. Het is hierbij belangrijk dat de bivakzak groot genoeg is zodat de slaapzak niet geplet wordt. Anders kan de slaapzak zijn isolerende vermogen verliezen.

Er bestaan bivakzakken in allerlei prijsklasses. Een belangrijke eigenschap die de prijs van een bivakzak bepaald is de ademende capaciteit. Een goedkopere bivakzak is vaak niet ademend waardoor er veel condensvorming op kan treden aan de binnenzijde. Hierdoor kan je slaapzak nat worden. De iets duurdere bivakzakken ademen vaak beperkt doordat deze een ademende coating hebben. Dit zorgt voor iets minder condensvorming. De duurdere bivakzakken zijn vaak gemaakt van ademend materiaal. Hierdoor ademen deze het beste en wordt condensvorming soms helemaal voorkomen.

Een ander belangrijk aspect aan een bivakzak is de waterdichtheid. Dit wordt vaak aangeduidt als millimeter waterkolom. De bovenzijde van een bivakzak heeft aan een waterdichtheid van 2500 millimeter waterkolom genoeg om bescherming te bieden tegen regen. De onderzijde moet echter een hogere waterdichtheid hebben als je met de bivakzak op de grond gaat kamperen. Er bestaan ook bivakzakken met een lagere waterdichtheid. Deze zijn vaak bedoeld om te gebruiken in een tent en zijn ontworpen om condensvorming tegen te gaan. Deze bivakzakken zijn niet geschikt als vervanging van een tent.

De luxere bivakzakken zijn soms voorzien van een opstaande rand aan het hoofdeinde en van een klamboe. Dankzij de opstaande rand wordt de klamboe van je gezicht gehouden. Ook zijn sommige bivakzakken uitgerust met boogstokken aan het hoofdeinde. Deze modellen worden ook wel sniper bags genoemd omdat sluipschutters gebruik maken van bivakzakken van dit model.

Sommige bivakzakken zijn alleen bedoeld voor noodsituaties. Deze bivakzakken hebben vaak een extreem licht gewicht en zijn niet ademend. Hierdoor zijn deze niet gemaakt om comfortabel te zijn maar puur om bescherming te bieden tegen vocht en wind. Doordat deze bivakzakken helemaal niet ademen en volledig waterdicht zijn creëren deze een VBL (Vapor Barrier Layer/Liner) waardoor je minder snel afkoelt.

Moderne bivakzakken zijn soms ook multifunctioneel. Zo zijn er bivakzakken op de markt die ook gebruikt kunnen worden als tarp of hangmat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je deze artikelen al gezien?

De ijsblokjesmachine: onmisbaar in de horeca
Nieuws

De ijsblokjesmachine: onmisbaar in de horeca

In de wereld van de horeca draait alles om efficiëntie, kwaliteit en klanttevredenheid. Een van de essentiële apparaten die bijdraagt aan het bereiken van deze doelen is de ijsblokjesmachine. Of het nu gaat om het koelen van drankjes, het presenteren van gerechten of het mixen van cocktails, de ijsblokjesmachine speelt een cruciale rol in verschillende […]

Lees verder
Waarom naar Vietnam?
Reistips

Waarom naar Vietnam?

Vietnam is een ontzettend betaalbaar land en de vriendelijke bevolking zorgt er dan ook voor dat er jaarlijks veel backpackers en reizigers naartoe trekken. Het land heeft een lange kuststrook en dat maakt dat er naast een hoop cultuur en afwisselende groene landschappen ook nog prachtige stranden zijn. Vietnam is dan ook een bijzondere reisbestemming: […]

Lees verder
Ontdek de overweldigende Safarimogelijkheden in Namibië
Reistips

Ontdek de overweldigende Safarimogelijkheden in Namibië

Namibië staat wereldwijd bekend als een topbestemming voor safariliefhebbers, en terecht! Dit prachtige Afrikaanse land herbergt enkele van de meest indrukwekkende nationale parken en natuurreservaten en biedt een ongeëvenaarde kans om de wilde dieren en natuurlijke schoonheid van het continent te ervaren. Naast het beroemde Etosha National Park zijn er nog tal van andere plekken […]

Lees verder