Wat is een bivakzak?

Wat is een bivakzak?

Bijna iedereen weet wel wat een slaapzak is, maar minder mensen hebben van een bivakzak gehoord. Wat is een bivakzak eigenlijk en waarvoor dienst het?

Een bivakzak is in essentie een hoes die je lichaam beschermt tegen wind en vocht, en soms ook tegen kou. Veel bivakzakken zijn ontworpen om gebruikt te worden als slaapzak hoes en kunnen gebruikt worden als vervanging van een tent. Hierbij zorgt de slaapzak en een eventuele slaapmat voor isolatie en de bivakzak voor bescherming tegen wind en regen. Er bestaan veel verschillende bivakzakken die elk een eigen functie hebben. Ga je een bivakzak kopen? Dan kan dit artikel je helpen bij het kiezen van de bivakzak die het beste bij je past.

De meest voorkomende bivakzak is een waterdichte bivakzak die een mummie-model heeft. Hierdoor is deze voorzien van een capuchon die soms ook een klamboe heeft om bescherming te bieden tegen insecten. Deze bivakzakken worden normaal gesproken over een slaapzak geplaatst. Het is hierbij belangrijk dat de bivakzak groot genoeg is zodat de slaapzak niet geplet wordt. Anders kan de slaapzak zijn isolerende vermogen verliezen.

Er bestaan bivakzakken in allerlei prijsklasses. Een belangrijke eigenschap die de prijs van een bivakzak bepaald is de ademende capaciteit. Een goedkopere bivakzak is vaak niet ademend waardoor er veel condensvorming op kan treden aan de binnenzijde. Hierdoor kan je slaapzak nat worden. De iets duurdere bivakzakken ademen vaak beperkt doordat deze een ademende coating hebben. Dit zorgt voor iets minder condensvorming. De duurdere bivakzakken zijn vaak gemaakt van ademend materiaal. Hierdoor ademen deze het beste en wordt condensvorming soms helemaal voorkomen.

Een ander belangrijk aspect aan een bivakzak is de waterdichtheid. Dit wordt vaak aangeduidt als millimeter waterkolom. De bovenzijde van een bivakzak heeft aan een waterdichtheid van 2500 millimeter waterkolom genoeg om bescherming te bieden tegen regen. De onderzijde moet echter een hogere waterdichtheid hebben als je met de bivakzak op de grond gaat kamperen. Er bestaan ook bivakzakken met een lagere waterdichtheid. Deze zijn vaak bedoeld om te gebruiken in een tent en zijn ontworpen om condensvorming tegen te gaan. Deze bivakzakken zijn niet geschikt als vervanging van een tent.

De luxere bivakzakken zijn soms voorzien van een opstaande rand aan het hoofdeinde en van een klamboe. Dankzij de opstaande rand wordt de klamboe van je gezicht gehouden. Ook zijn sommige bivakzakken uitgerust met boogstokken aan het hoofdeinde. Deze modellen worden ook wel sniper bags genoemd omdat sluipschutters gebruik maken van bivakzakken van dit model.

Sommige bivakzakken zijn alleen bedoeld voor noodsituaties. Deze bivakzakken hebben vaak een extreem licht gewicht en zijn niet ademend. Hierdoor zijn deze niet gemaakt om comfortabel te zijn maar puur om bescherming te bieden tegen vocht en wind. Doordat deze bivakzakken helemaal niet ademen en volledig waterdicht zijn creëren deze een VBL (Vapor Barrier Layer/Liner) waardoor je minder snel afkoelt.

Moderne bivakzakken zijn soms ook multifunctioneel. Zo zijn er bivakzakken op de markt die ook gebruikt kunnen worden als tarp of hangmat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je deze artikelen al gezien?

3 tips voor het kopen van schoenen voor peuters
Nieuws

3 tips voor het kopen van schoenen voor peuters

Peuters zijn altijd in beweging. Ze rennen, springen, klimmen en ontdekken de wereld om hen heen. Laarzen voor kinderen en peuters zijn populair, maar hoe weet je welke de juiste keuze zijn voor jouw kleintje? Hier volgen 3 tips voor het kopen van de geode schoenen. Peuters zijn altijd in beweging. Ze rennen, springen, klimmen […]

Lees verder
De charme van Sicilië in een weekend
Reistips Reisblog

De charme van Sicilië in een weekend

Een weekendje Sicilië is als een duik in een betoverend stukje Italië. Het eiland staat bekend om zijn rijke geschiedenis, adembenemende landschappen en heerlijke keuken. Ontdek de charme van Sicilië in slechts een paar dagen en geniet van een onvergetelijke ervaring. Verken de historische schatten Sicilië heeft een overvloed aan historische schatten die teruggaan tot […]

Lees verder
Voorbereid op pad met tips voor je eerste zakenreis
Reistips

Voorbereid op pad met tips voor je eerste zakenreis

Een solide voorbereiding is de sleutel tot een succesvolle eerste zakenreis. Neem ruimschoots de tijd om de reisdetails vast te leggen, waaronder de vertrek- en aankomstdatum, vluchtgegevens en de accommodatie. Maak een gedetailleerde checklist van alle noodzakelijke documenten, zoals je paspoort, identificatie, eventuele visa en essentiële zakelijke papieren. Tips voor je eerste zakenreis zorgen ervoor […]

Lees verder