Waarom een donzen slaapzak?

Waarom een donzen slaapzak?

Een donzen slaapzak wordt gezien als de koning van de slaapzakken. Een donzen slaapzak is gevuld met dons en veren van eenden of ganzen waardoor deze een zeer
goede isolatie biedt. Wat zijn nog meer redenen om te kiezen voor een slaapzak die is gevuld met dons?

De meest opvallende voordelen van een donzen slaapzak in vergelijking met een slaapzak met een synthetische vulling en vergelijkbare isolatiewaarde is dat een donzen slaapzak lichter en compacter is. Dit is vooral een groot voordeel wanneer de slaapzak compact moet worden vervoerd in bijvoorbeeld een rugzak of fietstas. Voor activiteiten zoals reizen, hiking en bikepacking geniet een donzen slaapzak dan ook vaak de voorkeur.

Ook wanneer een slaapzak niet zo licht en compact mogelijk hoeft te zijn kan een donzen slaapzak een prima uitkomst bieden. Dons zorgt namelijk vaak voor een uitstekende vochtregulering waardoor er in een donzen slaapzak een gezond leefklimaat heerst.

Bij het aanschaffen van een donzen slaapzak dien je rekening te houden met een aantal belangrijke zaken. Als eerst moet je bepalen tijdens welke temperaturen je de slaapzak gaat gebruiken. Elke slaapzak heeft een bepaalde comfort isolatiewaarde. Wanneer de buitentemperatuur lager is dan de comfort isolatiewaarde loop je het gevaarlijke risico om onderkoeld te raken. Wanneer de temperatuur buiten hoger is dan de maximale comfortwaarde van de slaapzak zal je het te warm krijgen in de slaapzak. Dit zorgt er voor dat je overmatig gaat zweten en de slaapzak open moet doen waardoor deze niet meer functioneel is.

Een andere belangrijke factor waar je op moet letten bij het aanschaffen van een donzen slaapzak is de maat van de slaapzak. Wanneer de slaapzak te klein is is deze niet comfortabel en plet je de vulling waardoor de slaapzak niet goed isoleert. Wanneer de slaapzak te groot is ontstaat er te veel lege ruimte in de slaapzak waardoor de slaapzak niet optimaal isoleert.

Verder heb je de keuze uit verschillende materialen waarvan de binnentijk en buitentijk zijn gemaakt. Hierbij zijn synthetische materialen zoals nylon het lichtste. Voor maximaal comfort kiezen veel mensen voor een katoenen binnentijk omdat het natuurlijk materiaal katoen zorgt voor een comfortabel gevoel en goede vochtregulering. Ook isoleert het katoen beter dan nylon of polyester.

Om te zorgen dat je de levensduur van je donzen slaapzak maximaliseert is het altijd aan te raden om gebruik te maken van een lakenzak in de slaapzak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je deze artikelen al gezien?

Waarom naar Vietnam?
Reistips

Waarom naar Vietnam?

Vietnam is een ontzettend betaalbaar land en de vriendelijke bevolking zorgt er dan ook voor dat er jaarlijks veel backpackers en reizigers naartoe trekken. Het land heeft een lange kuststrook en dat maakt dat er naast een hoop cultuur en afwisselende groene landschappen ook nog prachtige stranden zijn. Vietnam is dan ook een bijzondere reisbestemming: […]

Lees verder
Ontdek de overweldigende Safarimogelijkheden in Namibië
Reistips

Ontdek de overweldigende Safarimogelijkheden in Namibië

Namibië staat wereldwijd bekend als een topbestemming voor safariliefhebbers, en terecht! Dit prachtige Afrikaanse land herbergt enkele van de meest indrukwekkende nationale parken en natuurreservaten en biedt een ongeëvenaarde kans om de wilde dieren en natuurlijke schoonheid van het continent te ervaren. Naast het beroemde Etosha National Park zijn er nog tal van andere plekken […]

Lees verder
de reiswekker: een onmisbare metgezel voor avonturiers
Reistips

de reiswekker: een onmisbare metgezel voor avonturiers

Een reiswekker is vaak een over het hoofd gezien reisaccessoire, maar het kan een essentiële metgezel zijn voor avonturiers en reizigers die de wereld verkennen. Of je nu een backpacker bent die van de ene stad naar de andere trekt, een zakenreiziger die altijd op schema moet blijven, of gewoon een vakantieganger die van plan […]

Lees verder