
Op zoek naar totale ontspanning in je vakantie? Neem dan plaats langs de waterkant en gooi een hengel uit. Vissen op karper is ontzettend populair en dat is niet voor niks. Karpers zijn er in veel verschillende soorten en maten en hoe mooi is het wanneer je zo’n grote vis aan de haak kunt slaan. Natuurlijk gaat dat niet vanzelf en zul je vooraf de nodige voorbereidingen moeten treffen. In dit artikel lees je alles over karpervissen.
Waar ga je zitten?
De beste visstek is vaak lastig te vinden. Karpers zwemmen het liefst in stilstaand of langzaam stromend water, met bij voorkeur een zachte bodem. Voor Nederland betekent dat, dat je vrijwel op elk water op karper kunt vissen. Denk aan meren, vijvers, grachten, maar ook rivieren en kanalen. Denk jij een goede plek gevonden te hebben, dan kun je plek voorzien van voer om zo de karper te lokken.
Boilies voor het vissen
Om de karpers naar je stek te lokken, kun je gebruik maken van boilies. Boilies zijn kleine deegballetjes van verschillende ingrediënten. Doordat de balletjes gekookt zijn, hebben ze een krokante buitenkant en dat maakt het voor kleinere witvissen lastig om van dit aas te snoepen. Met boilies kun je dus gerichter vissen op karper. Om jouw visstek meer aantrekkelijk te maken, kun je de stek ook extra bevoorradigen met voer. Een boiliemix is hiervoor ideaal. De karper merkt de stek sneller op en zal ook terugkeren naar jouw visstek. Zo is deze visstek ideaal om vaker te gaan zitten.
Wanneer vang je de meeste karpers
In het voorjaar beginnen de dagen warmer te worden en loopt ook de watertemperatuur weer wat op. De karpers komen weer wat meer tot leven en gaan op zoek naar voedsel. In deze periode lok je de karpers met aas met een hoge attractiewaarde. Gebruik wel licht verteerbaar aas, want ze hebben in deze periode nog niet heel veel voedsel nodig. In de zomer loopt de temperatuur van het water verder op en gaat ook de voedselvertering van de karper omhoog. Er is nog niet veel natuurlijk voedsel in het water aanwezig, daardoor zullen ze het aas maar wat te graag aannemen. Wanneer de watertemperatuur boven de 20 graden stijgt, gaat de aanwezigheid van het natuurlijke voedsel ook omhoog en zal het aas minder aantrekkelijk worden. De herfst is dan wellicht de meest ideale tijd om te vissen op karper. De karper gaat nu een reserve aanleggen voor de winter. In de winter zullen de karpers dan ook een stuk minder azen en heb je minder snel kans op beet. De uitdaging daarentegen is juist wel een stuk groter!
