Kabinet geeft negatief reisadvies voor de kerstvakantie om verspreiding corona tegen te gaan

Kabinet geeft negatief reisadvies voor de kerstvakantie om verspreiding corona tegen te gaan

Dat betekent dat vakantiereizen in die periode worden afgeraden. Het Outbreak Management Team (OMT) is bang dat mensen het virus meenemen uit bijvoorbeeld skigebieden. Begin dit jaar raakten mensen besmet tijdens vakanties naar sneeuwgebieden in Italië en Oostenrijk, waarna het virus zich in Nederland verspreidde.

Het kabinet heeft zondag in het Catshuis nog een aantal opties voor nieuwe coronamaatregelen besproken, maar heeft daar nog geen besluit over genomen. Overwogen wordt ook om musea, bioscopen en theaters vanaf donderdag twee weken te sluiten. Ook het op slot gooien van pretparken is een mogelijkheid, stellen ingewijden.

‘Voorzichtig teken’

In de ambtswoning van de premier, het Catshuis, sprak het kabinet zondagavond tot ongeveer 19.00 uur met experts over de huidige corona-aanpak. De vraag is: zijn extra ingrepen noodzakelijk en wenselijk? Het aantal besmettingen daalde dit weekend voor het eerst in dagen, maar dat is een ‘voorzichtig teken’.

In het kabinet ontstond zondag daarom een pittige discussie tussen bewindslieden die liever nog meer maatregelen willen nemen om de besmettingen verder terug te dringen (premier Mark Rutte, minister Hugo de Jonge, minister Tamara van Ark), en ministers die terughoudender zijn (ministers Ferd Grapperhaus, Eric Wiebes, Wopke Hoekstra en Wouter Koolmees).

Volgens een Haagse ingewijde moet ‘alles de komende dagen nog besloten worden’. ,,De druk op de zorg is nog niet weg.” Om die reden wordt ook nog overwogen om het maximum aantal mensen dat samen op straat mag samenscholen, terug te brengen: van vier naar twee.

Dinsdagavond houden premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie. Voor die tijd wordt er in het coalitieoverleg van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie over doorgesproken, net als door ministers in het voortdurende crisisoverleg over corona.

Besmettingen

Het aantal gemelde coronabesmettingen is zondag opnieuw gedaald, tot onder de 9000, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kwam er bij het RIVM 8740 meldingen binnen van positieve tests.

Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten is gestegen met 45 ten opzichte van zaterdag. In totaal zijn er nu 2493 patiënten. Op de intensive care liggen momenteel 583 coronapatiënten, 1 minder dan op zaterdag. Daarvan liggen twee patiënten op een ic in Duitsland.

Volledige lockdown?

Terwijl veel landen in Europa terug zijn gegaan naar een volledige lockdown, lijkt het alsof eerdere maatregelen (zoals een sluiting van de horeca) bij ons beginnen te werken.

Afgelopen vrijdag zei Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie: ,,We zijn bereid elke denkbare maatregel te nemen als het nodig is, maar op dit moment zien we dat het pakket dat er nu ligt, gegeven de eerste voorzichtige indicaties van hoe het met de verspreiding van het virus gaat, in ieder geval nu geen aanleiding geeft vandaag of morgen om extra maatregelen te nemen.”

De berichten zijn volgens Rutte gematigd positief. ,,Maar we hebben ook af te wegen of we die trend willen versnellen met extra maatregelen. En wat voor schade levert dat dan weer op?”

Deze week zal het kabinet ook nog besluiten of een eenmalig compleet vuurwerkverbod deze jaarwisseling nodig is, zodat de zorg zich niet hoeft bezig te houden met deze slachtoffers.

Dit artikel is reeds gepubliceerd op Dagblad van het Noorden

The post Kabinet geeft negatief reisadvies voor de kerstvakantie om verspreiding corona tegen te gaan appeared first on Reis&Co.

Bron

Heb je deze artikelen al gezien?

Bigshopper.nl
Nieuws

Dit zijn de voordelen van smartsearch van Bigshopper.nl

Het gebruik van een goede prijsvergelijkingssite zoals Bigshopper kan voor jou als klant veel voordelen bieden. Niet alleen kun je op deze manier een hoop tijd besparen, aangezien je niet meer het hele internet hoeft door te struinen op zoek naar een goede prijs voor het product dat je wilt kopen, maar door het gebruik […]

Lees verder
Barometeronderzoek: Savoie Mont Blanc populair bij Nederlanders
Nieuws Reistips

Barometeronderzoek: Savoie Mont Blanc populair bij Nederlanders

Frankrijk mag deze zomer naar verwachting weer een flink aantal Nederlandse toeristen begroeten. Uit een barometeronderzoek van l’Agence Savoie Mont Blanc zal 14% van de ondervraagde Nederlanders deze zomer koers zetten naar Frankrijk. Waterval in het natuurpark Sixt-Fer A Cheval in Savoie Mont Blanc © Savoie Mont Blanc-Lansard Het onderzoek is gehouden tussen 8 en […]

Lees verder
SolFly
Nieuws

Hans Mosselman (SolFly) na aanvraag faillissement: ‘Dit doet pijn’

‘Dit doet pijn, maar je kunt er helemaal niets tegen doen.’ Dat zegt Hans Mosselman, reisondernemer en oprichter van SolFly tegen TravMagazine op de dag dat hij bekendmaakte dat hij noodgedwongen faillissement voor SolFly moest aanvragen bij de rechtbank in Amsterdam. Mosselman (net 70 geworden) startte zes jaar geleden met SolFly, dat zich onderscheidde met […]

Lees verder