Kabinet geeft negatief reisadvies voor de kerstvakantie om verspreiding corona tegen te gaan

Kabinet geeft negatief reisadvies voor de kerstvakantie om verspreiding corona tegen te gaan

Dat betekent dat vakantiereizen in die periode worden afgeraden. Het Outbreak Management Team (OMT) is bang dat mensen het virus meenemen uit bijvoorbeeld skigebieden. Begin dit jaar raakten mensen besmet tijdens vakanties naar sneeuwgebieden in Italië en Oostenrijk, waarna het virus zich in Nederland verspreidde.

Het kabinet heeft zondag in het Catshuis nog een aantal opties voor nieuwe coronamaatregelen besproken, maar heeft daar nog geen besluit over genomen. Overwogen wordt ook om musea, bioscopen en theaters vanaf donderdag twee weken te sluiten. Ook het op slot gooien van pretparken is een mogelijkheid, stellen ingewijden.

‘Voorzichtig teken’

In de ambtswoning van de premier, het Catshuis, sprak het kabinet zondagavond tot ongeveer 19.00 uur met experts over de huidige corona-aanpak. De vraag is: zijn extra ingrepen noodzakelijk en wenselijk? Het aantal besmettingen daalde dit weekend voor het eerst in dagen, maar dat is een ‘voorzichtig teken’.

In het kabinet ontstond zondag daarom een pittige discussie tussen bewindslieden die liever nog meer maatregelen willen nemen om de besmettingen verder terug te dringen (premier Mark Rutte, minister Hugo de Jonge, minister Tamara van Ark), en ministers die terughoudender zijn (ministers Ferd Grapperhaus, Eric Wiebes, Wopke Hoekstra en Wouter Koolmees).

Volgens een Haagse ingewijde moet ‘alles de komende dagen nog besloten worden’. ,,De druk op de zorg is nog niet weg.” Om die reden wordt ook nog overwogen om het maximum aantal mensen dat samen op straat mag samenscholen, terug te brengen: van vier naar twee.

Dinsdagavond houden premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie. Voor die tijd wordt er in het coalitieoverleg van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie over doorgesproken, net als door ministers in het voortdurende crisisoverleg over corona.

Besmettingen

Het aantal gemelde coronabesmettingen is zondag opnieuw gedaald, tot onder de 9000, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kwam er bij het RIVM 8740 meldingen binnen van positieve tests.

Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten is gestegen met 45 ten opzichte van zaterdag. In totaal zijn er nu 2493 patiënten. Op de intensive care liggen momenteel 583 coronapatiënten, 1 minder dan op zaterdag. Daarvan liggen twee patiënten op een ic in Duitsland.

Volledige lockdown?

Terwijl veel landen in Europa terug zijn gegaan naar een volledige lockdown, lijkt het alsof eerdere maatregelen (zoals een sluiting van de horeca) bij ons beginnen te werken.

Afgelopen vrijdag zei Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie: ,,We zijn bereid elke denkbare maatregel te nemen als het nodig is, maar op dit moment zien we dat het pakket dat er nu ligt, gegeven de eerste voorzichtige indicaties van hoe het met de verspreiding van het virus gaat, in ieder geval nu geen aanleiding geeft vandaag of morgen om extra maatregelen te nemen.”

De berichten zijn volgens Rutte gematigd positief. ,,Maar we hebben ook af te wegen of we die trend willen versnellen met extra maatregelen. En wat voor schade levert dat dan weer op?”

Deze week zal het kabinet ook nog besluiten of een eenmalig compleet vuurwerkverbod deze jaarwisseling nodig is, zodat de zorg zich niet hoeft bezig te houden met deze slachtoffers.

Dit artikel is reeds gepubliceerd op Dagblad van het Noorden

The post Kabinet geeft negatief reisadvies voor de kerstvakantie om verspreiding corona tegen te gaan appeared first on Reis&Co.

Bron

Heb je deze artikelen al gezien?

De beste aanhanger voor op reis
Nieuws

De beste aanhanger voor op reis

Het gebruik van een aanhangwagen op reis kan een slimme en handige keuze zijn voor mensen die behoefte hebben aan extra ruimte voor bagage, apparatuur of andere benodigdheden. Of je nu een camper, auto of vrachtwagen gebruikt, een aanhangwagen kan de belasting verminderen en de reiservaring verbeteren. Een van de voordelen van het gebruik van […]

Lees verder
De ijsblokjesmachine: onmisbaar in de horeca
Nieuws

De ijsblokjesmachine: onmisbaar in de horeca

In de wereld van de horeca draait alles om efficiëntie, kwaliteit en klanttevredenheid. Een van de essentiële apparaten die bijdraagt aan het bereiken van deze doelen is de ijsblokjesmachine. Of het nu gaat om het koelen van drankjes, het presenteren van gerechten of het mixen van cocktails, de ijsblokjesmachine speelt een cruciale rol in verschillende […]

Lees verder
3 tips voor het kopen van schoenen voor peuters
Nieuws

3 tips voor het kopen van schoenen voor peuters

Peuters zijn altijd in beweging. Ze rennen, springen, klimmen en ontdekken de wereld om hen heen. Laarzen voor kinderen en peuters zijn populair, maar hoe weet je welke de juiste keuze zijn voor jouw kleintje? Hier volgen 3 tips voor het kopen van de geode schoenen. Peuters zijn altijd in beweging. Ze rennen, springen, klimmen […]

Lees verder